INFORMATIEZORG  -  SOIN D'INFORMATION - INFORMATION CARE                                    


 

<<
Nederlands
Français

<<
Software
Auteurs

 

 

 

                                                                     

                                                                                                                                             

 

Een goede gezondheid, je wenst het mekaar elk jaar toe. Gezond zijn en vooral blijven. Dat veronderstelt zorg, zorg voor je gezondheid. Maar hoe doe je dat?

Want dat wil je toch? Gezond blijven?

Daarvoor moeten we ons wat meer met onze gezondheid gaan bezig houden. Zoals bij de tandarts, waar we om de 3 tot 4 maanden bijgaan, opdat ons gebit steeds in orde zou blijven. Waarom niet dezelfde preventieve actie zodat ons lichaam en geest ook gezond zouden blijven?

Hierbij heb je wel een arts nodig die deze benadering van gezond zijn en blijven deelt. Veel artsen denken vooral aan ziekte en relatief weinig aan gezond zijn en blijven, en aan leren hun eigen gezondheid ter hand te nemen. Het is natuurlijk ook onze fout, wij doen pas op het laatste moment beroep op hen.

Want indien we op tijd en nog gezond ons laten volgen door een arts, of door een gezondheidstherapeut, zal in de meeste gevallen een lichte behandeling volstaan, meestal met een blijvend resultaat.

Ben je ziek, dan moet je naar de dokter. Naast medicatie kunnen aanpassingen aan de levens- en voedingsstijl de ziekte helpen beheersen.

Waarschijnlijk heb je al begrepen dat ziekten die vroeger relatief weinig voorkwamen vandaag "beschavingsziekten" zijn geworden. Willen we oplossingen voor onze gezondheidsmoeilijkheden, dan moeten we terug gaan naar het begin, op zoek naar fundamentele oorzaken. En dan stoten we eerst op vragen rond voeding, levensstijl en bezwarende factoren.

Daarom is de diëtotherapie, inclusief bewegen en alle vormen van hygiëne, een van de meest natuurlijke wijzen om gezond te blijven of terug gezond te worden. De kennis van voedingsmiddelen en diëten is hier onmisbaar.

Het programma "Zoëlho" wil je hierbij helpen, niet alleen theoretisch maar ook praktisch. Daar dit programma zich vooral richt tot artsen, apothekers of tot elke gezondheidsmedewerker die zijn patiënt wilt helpen met levensstijl- en hygiëneregels, kan je het als leek inhoudelijk wat moeilijker hebben. Zit je met vragen, stel die dan gerust aan je apotheker, arts of therapeut, die zal je met kennis van zaken verder helpen.

Niets in dit programma is nieuw, alles in Zoelho werd reeds eerder door anderen bedacht, afgewogen, getest, beschreven. Een verzameling mogelijkheden, hypothesen, mekaar ondersteunend of botsend, in een poging klaarheid te scheppen in de overvloed aan informatie die dagelijks op ons afkomt. Waaronder een set opvattingen die binnen de gevestigde wetenschap soms de status hebben van vergezocht, vaak omdat er niet voldoende wetenschappelijk onderzoek naar is verricht, maar dat echte wetenschap kan worden, of juist niet. 

Paul Van Herzele, PharmD

 

          

   

 

                                            

  © 1995 - 2015 Paul Van Herzele, PharmD       info@inforcare.be      Last update : 24-01-2015